De Buke, omgeving, natuur en activiteiten - Brasserie de Buke

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De Buke, omgeving, natuur en activiteiten

Land van Maas en Waal
Brasserie de Buke ligt in Heerewaarden dit is een dorp in de gemeente Maasdriel in de provincie Gelderland. Heerewaarden telt circa 1300 inwoners. Heerwaarden ligt in de smalle oeverwalstrook tussen de Waal in het noorden en de Maas in het zuiden, het kanaal van st. Andries in het westen en het driedijken punt in het oosten. Men kan Heerewaarden beschouwen als onderdeel van de Bommelerwaard, maar ook als een aparte waard tussen de Bommelerwaard en het land van Maas en Waal. 

Heerewaarden grenst met beide zijden aan het water en is gebouwd op een terp. Vroeger was er een open verbinding tussen de Waal en de Maas. Ten noorden van het dorp ligt de Heerewaardense afsluitdijk. Bij het "gehucht" veluwe komen de drie dijken, de waaldijk, de maasdijk en de afsluitdijk bij elkaar in het drie dijkenpunt. 

Hierboven ziet u een foto's van de Buke vandaag de dag en een foto van de Buke toen (jaren 60)!

Brasserie de Buke is dé leukste evenementen locatie in het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Met trost bieden wij u diverse in- en outdoor activiteiten voor een heerlijk dagje uit!


Zwerven door de Bommelerwaard of lekker struinen door het prachtig riviernatuur in het land van Maas en Waal. Met een oer-Hollands natuurgebied. Hier delen natuurgenieters de polders en uiterwaarde met diverse (roof)dieren.
Brasserie de Buke is dé leukste evenementen locatie gelegen op een strategisch uniek natuurgebied in het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard.
Onlosmakelijk verbonden aan ons waterrijke land zijn de bouwwerken die de mens er neerzette. Fort St Andries had hierbij een grote strategische waarde voor de handel en de verdediging. Stoomgemaal de Tuut hield het land droog en de in de steenfabrieken werd klei uit de rivieren tot bakstenen gebakken. Het terrein van Bato’s erf, een voormalige steenfabriek is helemaal teruggeven aan de natuur.

Het land van Maas en Waal heeft een robuust landschap waar de krachten van de mens en water nog altijd samenwerken. De Bommelerwaard is een dynamisch robuust natuurgebied mét een belangrijk deel Nederlands cultuurhistorie.

Belééf het kloppend hart van Nederlands rivierenlandschap.
Bomen die met de voeten in het water staan, uiterwaarde vol watervogels, roofdieren en oude verdedigingswerken.
Met trots bied Brasserie de Buke dé leukste evenementen locatie in het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard diverse leuke, mooie en spannende routes met of zonder opdrachten voor fietsers, wandelaars of om te steppen, op de familiefietsen, voor een speur-, struin-, of grapzakken tocht.

Zowel de Bommelerwaard als het land van Maas en Waal zijn het hele jaar toegankelijk. Op veel plaatsen is het modderig en daardoor minder geschikt voor rolstoelen.

Fort Sint Andries.
In het natuurgebied Land van Maas en Waal is een klein waterrijk stukje land waar toch een aantal bouwwerken zijn neergezet. Zo is een bezichtiging van het herstelde Fort Sint Andries de moeite waard. Bij Ford Sint Andries beleef je de geschiedenis van het gebied pas echt.
Fort Sint Andries is de plek waar de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog hun grootste militaire bouwwerk in ons land neerzetten. Dit punt was een strategisch belangrijk punt vanwege het samenkomen van de Maas en de Waal op deze locatie, gezien er veel per boot werd vervoerd. Daarvan is helaas niet meer over, wel zijn er nog restanten te zien van het fort dat er in 1815 gebouwd werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een strategisch punt en de Duitsers bliezen dit fort op. De kelders is wat er van overbleef te samen met het spook van Fort Sint Andries. Naar deze mysterieuze verschijning werden zelf onderzoeken gedaan en heeft met aangetoond dat er iets aanwezig is, hiervan zijn zelfs opnames van. Tot op de dag van vandaag weet men niet precies wat het is.

Fort Sint Andries kreeg in 2006 en 2007 een vernieuwde houten ophaalbrug en luchtwachttoren. Ook zijn de restanten toegankelijk gemaakt van het torenfort, de militaire kazemat en de poterne (een ondergrondse ruimte bij de ingang van het fort). Ook is de sluis en de fortgracht is weer voorzien van water. In de restanten van het torenfort hebben vleermuizen hun winterverblijf. Dit stukje geschiedenis mag niet ontbreken tijdens je tocht door het Land van Maas en Waal of de Bommelerwaard. Van zonsopgang tot zonsondergang is het fort te bezichtigen. Soms kan het zijn dat het fort tijdelijk word opengesteld i.v.m. een tijdelijke behuizing van bijzondere (broed)vogels en vleermuizen om de natuur zo min mogelijk te verstoren.

rivier jutten/struinen of bv. allerlei dieren of bevers spotten: 
Er is veel te beleven en te vinden zowel op de uiterwaarden langs de Waal als in het natuurgebied langs de Maas. Je komt hier veel dieren tegen van ooievaars tot roofvogels van tot runderen tot bevers. Maar ook rivierjutten kan veel bijzondere materialen en voorwerpen opleveren. Beleef het zelf in en om Heerewaarden waar je heerlijk jezelf kunt zijn!

Dit zijn enkele voorbeelden van onze mooie bij Brasserie de Buke hebben wij diverse routes en kaarten voor u om de mooiste plekjes te ontdekken! Onder het genot van een kopje koffie|thee, hapje of een drankje kunt u ook zelf uw route uitstippelen op de speciale route wijzer. Vraag hiernaar bij onze medewerkers. 

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu